TÜRKİYE

TÜRKİYE 2016/2017

Darbeye teşebbüs, hükümet memurları ve sivil toplum için büyük çaplı bir hükümet baskısı yarattı. Fethullah Gülen hareketiyle bağlantı kurmakla suçlananlar ana hedef oldu. Acil durum altı ay boyunca mahkeme öncesi tutukluluk haliyle 40 binden fazla kişi geri alındı. Darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan kişilere işkence yapıldığına dair kanıtlar vardı. Yaklaşık 90.000 kamu görevlisi görevden alındı; Yüzlerce medya organı ve sivil toplum örgütü kapandı ve gazeteciler, aktivistler ve milletvekilleri gözaltına alındı. Güvenlik güçleri tarafından insan haklarının ihlali, özellikle kentsel nüfusların 24 saat yasaklanmasının yasaklandığı ülkenin ağırlıklı olarak Kürt nüfusunun güneydoğusundaki cezasızlıkla devam etti. Ülkede en fazla yarım milyon kişi yerinden edildi. AB ve Türkiye, AB'ye düzensiz göçü önlemek için bir "göç anlaşması" kabul etti; Yüzlerce mülteci ve sığınmacının iadesine ve Türkiye'nin AB insan hakları belgesinde yer alan AB organlarının eleştirilerine yol açtı.

Arka fon

Cumhurbaşkanı Erdoğan yıl boyunca güç sağlamıştır. Cumhurbaşkanının icra yetkilerini vermeyi amaçlayan anayasa değişiklikleri Aralık ayında TBMM'ye sunuldu.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile devlet kuvvetleri arasındaki silahlı çatışmalar başta çoğunluk olmak üzere Kürtlerin doğu ve güneydoğusunda olmak üzere devam etti. Hükümet, 53 belediyeden seçilmiş belediye başkanlarını devlet mütevelli heyetleriyle değiştirdi; 49 belediye başkanı Kürt muhalefetteki Demokratik Bölgeler Partisi'nden (DBP) alındı. Birçok seçilmiş yerel yetkili ile birlikte Kürt kökenli sol Halk Demokrasi Partisi'nden (YDP) dokuz milletvekili Kasım ayında tutuklu yargılanmak üzere 1 Kasım'da tutuklandı. [1] Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir durum araştırması misyonu, Uluslararası Af Örgütü de dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası STK'ları engelleyen yetkililer bölgedeki insan hakları ihlallerinin belgelendirilmesine izin vermedi.

Mart ayında AB ve Türkiye, Türkiye'den AB'ye düzensiz göçün önlenmesi için bir "göç anlaşması" üzerinde anlaşmaya vardı. Ayrıca AB'nin Türkiye'de insan hakları ihlallerine yönelik eleştirilere mütabakiyet katılmasıyla sonuçlandı.

15 Temmuz'da silahlı kuvvetler, şiddetli bir darbe girişimi başlattı. Sıradan insanlar sokaklara bakan tanklarla yüz yüze gelmek suretiyle hızla bastırıldı. Yetkililer, Parlamentonun bombalamasını ve diğer devlet ve sivil altyapıların saldırıya uğradığını görünce şiddet uygulayan bir gece boyunca 34 darbeci ve 2,191 kişi olmak üzere 237 kişiye ölüm cezası verdiğini açıkladı.

Darbe girişimi sonrasında hükümet, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan makalelerin bir bölümünü ihlal ederek Ekim ayında üç ay daha uzatılmış üç aylık bir olağanüstü durum ilan etti. Hükümet, bu azaltılmış standartları bile yerine getirmekte başarısız olan bir dizi icra kararı onayladı. Öğretmenler, polis ve askeri yetkililer, doktorlar, hakimler ve savcılar da dahil olmak üzere yaklaşık 90.000 memur bir terörist örgüte bağlantı veya ulusal güvenlik tehdidi nedeniyle görevden alındı. Çoğu, hükümetin darbeyi başından savunmakla suçlayan eski hükümet müttefiki Fethullah Gülen ile bağlantılı olduğu iddialarına dayanıyordu. Bu kararlara itiraz etmek için kanunda açık bir yol yoktu. Yetkililerin Fethullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ) olarak sınıflandırdığı darbe ya da Gülen hareketi ile bağlantılı olarak suçlanan yargılama öncesi tutuklamada en az 40 bin kişi geri alındı.

Ağustos ayında Türkiye, silahlı grup İslam Devleti (İS) ve PKK üyesi Kürt silahlı grup Halk Savunma Güçleri'ni hedef alan kuzey Suriye'ye askeri müdahale başlattı. Ekim ayında Parlamento, Türkiye'ye bir yıl daha Irak ve Suriye'ye askeri müdahalelerde bulunma yetkisini genişletti.

İfade özgürlüğü

İfade özgürlüğü yıl boyunca keskin bir şekilde bozuldu. Acil durum ilanından 118 gazeteci yargı öncesi gözaltında tutuldu ve 184 medya organı yürütme kararları altında keyfi ve kalıcı olarak kapatıldı ve muhalefet medyasını şiddetle kısıtladı. 2 Özellikle Kürt meselesiyle ilgili olarak muhalifleri dile getirenler , Şiddet tehdidi ve cezai kovuşturmaya maruz kaldılar. İnternet sansürü arttı. Kadın hakları grupları, avukatlar dernekleri ve insani yardım örgütleri de dahil olmak üzere en az 375 STK Kasım ayında yürütme kararı ile kapattı.

Mart ayında Ankara'nın başkenti Ankara'daki bir mahkeme, devam eden terörle ilgili soruşturmada Zamanlı medya grubuna muhalif Mustafa Mütevelli'yi atadı. Polisin Zaman bürolarına saldırdıktan sonra, grubun gazetelerinde ve televizyon kanallarında hükümet yanlısı bir yazı yayınlandı. Temmuz ayında Zaman grubunun medya organları diğer Gülen bağlantılı medyayla birlikte kalıcı olarak kapatılmıştı. Hükümetin Zaman grubunu devralmasından sonra kurulan yeni kitaplar da kapatıldı.

Mayıs ayında Cumhuriyet gazetesinin yazı işleri müdürü Can Dündar ve günlük Ankara temsilcisi Erdem Gül konvansiyonel